fbpx
Ingen hund kom till skada vid skapandet av det här inlägget

Att göra sig av med sin hund

Att göra sig av med sin hund, är inte hela titeln. Hela titeln är: Att göra sig av med sin hund (scener som inte kom med i boken) Det skulle också kunna varit: Att göra sig av med sin hund (to kill your darlings) men jag har aldrig gillat det uttrycket. Och i det här fallet stämmer det ju inte heller. Hunden är faktiskt inte död. Bara flyttad till ett område av texten som inte kom med i tryck.
Ledsen om jag satte helt fel förväntningar på inlägget, men ändå, det var inte helt lätt att göra sig av med Kabat-Sin som hunden i Yogaupproren hette heller.
En dag kom det illavarslande utropet från redaktören. Hunden måste bort! Hon kan också ha sagt, tillför verkligen den där hunden någonting? Det kanske var mer ett höjt ögonbryn och ett svagt hummande: Du, den där hunden. Det är lite suddigt, allt var så traumatiskt att jag inte riktigt kommer ihåg. Men efter att inte vettigt kunnat svara på frågan så drog jag sakta scenerna med hunden mot mappen döpt till ”deleted scenes”. Hela tiden med blicken mot redaktören, ni vet så där nästan hoppandes.

Hunden på bilden har inget med historien att göra. Försöker bara få er att förstå hur svårt det var att ta bort honom.

Hur som helst. Jag har en hel mapp med deleted scenes. Inte bara om hundar. Det är allt möjligt som jag tagit bort ur boken. Och precis som en riktigt bra DVD med extramaterial har jag här möjlighet att slänga in borttagna scener. Här kommer den med hunden:

Hunden befann sig i gränden bakom husen ut mot Storgatan. Han nosade på soptunnan samtidigt som han ivrigt viftade på svansen. Han var av samma storlek som en Collie och hade lika mycket päls som en Collie även om han inte var en Collie. Det var svårt att sätta en etikett på vilken slags hund han var. Inte bara för att han saknade stamtavla. De typiska egenskaper raserna han bar mest gener från var inte de drag han visade mest av. Just nu var han bara en hund som letade efter något att äta på de mindre gatorna i nya Goa. De mindre gatorna var mycket bättre än den stora gatan som delade staden i två delar. Där ute hittade man aldrig något att äta. Det var så rent och städat överallt. Här på smågatorna var det annorlunda. Här fanns det godsaker. Han petade nosen upp mot locket på soptunnan och det skramlade till när det ramlade av. De underbara dofterna inifrån tunnan hade knappt nått de sträva morrhåren förrän en ilsken röst ropade åt honom.
“Försvinn härifrån hundracka.”
En butiksinnehavare som gått ut för att slänga soporna stod några dörrar bort och hytte med näven åt honom. “Hur många gånger har jag inte sagt åt dej att leta mat nån annanstans.“
Hunden vände sig snabbt om. I vissa sammanhang lystrade han till namnet hundrackan. Det var otrevliga sammanhang. I bättre sammanhang kallades han för hunden. Och ibland, i ännu bättre sammanhang kallades han för gubben. Han tyckte inte om att bli kallad hundrackan. Det brukade betyda att han inte skulle få något att äta så han stannade upp och stod blick stilla tills mannen slutade titta på honom och gick tillbaka in genom sin dörr. Åh, det kanske skulle bli mat ändå. Hundrackan ställde sig upp mot tunnan och stoppade ner huvudet i den.
“Nämen, där är han ju. Kabat-sin, kom hit och hälsa gubben.”
Hundrackan vände sig om. Kabat-sin var ett bättre namn än hundrackan. Det var bättre än gubben till och med. Det var hans favoritnamn och han viftade glatt på svansen när han såg den storvuxne människan som satt sig på knä för att hälsa på honom. Den här mannen brukade komma ut ur den gröna dörren och var alltid så snäll. Kabat-sin sprang dit och hoppade upp för att kunna slicka mannen i ansiktet.
“Såja, såja. Ta det lugnt. Du ska få nåt att äta. Kom med här.”
Kabat-sin följde efter mannen in i lokalen och vidare in i ett stort rum med mjukt golv. Där inne var det många som hälsade på honom. De klappade på honom och pratade med honom. Det var ett varmt och härligt ställe att vara på.

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com