fbpx

Checklista Akt 2

Checklista andra akten:

Ok, andra akten börjar. Det är dags att slänga ut en del hinder i vägen för huvudpersonen.

Hinder: Andra akten handlar mycket om vilka hinder som står i vägen för huvudpersonen och hur de övervinns. De hinder som det hintats om tidigare blir här sanning och vi får se i större detalj hur huvudpersonen kämpar för att uppnå sitt mål. Just när vi tror att de ska vara lösta så blir allting ännu värre ändå.

B-Story: Under andra akten är det också dags att utveckla B-storyn mer. B-storyn är ofta en parallell historia som ofta drivs av andra karaktärer än huvudpersonerna. Den måste dock alltid vara ihopkopplad med A-storyn och hjälper ofta huvudkaraktärerna att nå sitt mål.

Håller du vad du lovar?
Håller du vad du lovar? Har du koll på vad det ska stå på baksidan av din bok?

I akt två är det dags att verkligen ge läsaren vad du lovar både på omslaget och baksidan av boken. I Top Gun kommer häftiga luftstrider här, i Arrival får vi följa Louise in i ett av de mystiska UFO. Står det Eat, Pray, Love på framsidan så kommer det både att ätas gott, bes och älskas i den här delen. Missar du det så är det stor chans att läsaren känner sig snuvad på konfekten.

Deadline:
Finns det en tidsaspekt som huvudpersonen måste förhålla sig till innan målet ska vara uppfyllt? I the Goonies kommer kommunen vräka familjerna om de inte fått ihop pengar(läs hittat skatten) efter helgen. I Tillbaka till framtiden måste Marty få sina föräldrar att bli kära innan han suddas ut från familjefotot.

Karaktärernas utveckling:
Har du med saker som leder till att huvudpersonen utvecklas så småningom? I den andra akten ska den förändringen dra igång om den inte redan gjort det. Ta Sagan om Ringen som exempel, Hobbitarna rycks från sina trygga liv i Fylke och utsätts för allsköns prövningar som låter dem komma tillbaka med en helt annan syn på livet.

I ett bottenlöst hål:
I slutet av andra akten når huvudpersonen botten, och det med besked. Frågan du måste ställa är bara, har jag visat det tillräckligt tydligt? Starkt nog? Är det någon som dör? Allting som kan gå fel ska ha inträffat nu, helst på samma gång som allt annat elände når huvudpersonen.

I Neil Gaimans The Graveyard book intar hela det hemliga mördarsällskapet Nobody Owens kyrkogård samtidigt som Scarlett tagits till fånga av Jack Frost. I Ernest Clines Ready Player One får The Sixers reda på vem Parzival och hans vänner är och börjar döda dem utanför the Oasis där hela boken utspelar sig och tar ifrån Parzival möjligheten att logga in igen, samtidigt som IRock förråder alla Gunters och hjälper skurkarna att hitta den sista nyckeln till påskägget.

Första lösning: Lösningen på den andra akten leder ofta huvudpersonen/erna vidare in i den tredje akten.

  • Saved in: <a href="http://www.frangsmyr.se/book-categories/verktyg/" rel="tag">Verktyg</a>
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com