fbpx

Checklista akt 3

Checklista tredje akten:

Som sagt, det spelar egentligen ingen roll hur du valt att dela upp din bok. Tre akter eller inte, det här är en bra checklista att gå igenom när du skrivit slutet i boken och ska börja det eviga redigerandet.

Hur handskas huvudpersonen med att ha nått det bottenlösa hålet?
Ok, så allt som bara kunde gå fel gick fel, men hur beter sig din karaktär i den situationen. Blir den starkare och rycker upp sej eller är det något annat som gör att den kommer ur situationen och börjar om igen.

Vilken ny väg väljer huvudpersonen för att nå det slutgiltiga målet?
Hur tar sej huvudpersonen tillbaka till huvudspåret. Vilka alternativa vägar fram till målet finns det och vilken av dem blir det? Kan du höja insatsen ännu lite mer än tidigare?

Hur utvecklas/avslutas B-storyn?
Glöm inte bort att berätta slutet på alla historietrådar du startat tidigare. Olika trådar kommer vara olika viktiga för olika läsare så se till att inte missa någon av dem.

Allt du tidigare hintat om ska nu visas:
Har vi tidigare bara anat att huvudpersonen egentligen dog i den första scenen och att vi bara fått följa dess spöke genom historien är det dags att visa det nu och att visa det ordentligt. Eller som i min favoritbok om två konkurrerande trollkarlar att en av huvudkaraktärerna är tvilling och vi har fått följa både honom och hans bror utan att inse det så ska det visas nu. Det kan vara mycket mer subtila saker än de ovan men se bara till att allt du hintat om följs upp och avslutas.

Testa huvudkaraktärens förändring:
Har hon vekligen blivit så osjälvisk som hon tror? Kan hon verkligen lösa ett riktigt problem genom den nya kunskapen/styrkan hon vunnit? Det här visas ibland i bokens sista scen.

Vilken är den sista scenen i boken och hur hänger den ihop med bokens första scen?
Vilken bild är det du vill måla upp som den sista bild läsaren får se. Ser vi huvudpersonens utveckling i den sista scenen?

 

 

  • Saved in: <a href="http://www.frangsmyr.se/book-categories/verktyg/" rel="tag">Verktyg</a>
  • Tagged: <a href="http://www.frangsmyr.se/book-tags/mall/" rel="tag">Mall</a>, <a href="http://www.frangsmyr.se/book-tags/forfattare/" rel="tag">författare</a>, <a href="http://www.frangsmyr.se/book-tags/verktyg/" rel="tag">verktyg</a>, <a href="http://www.frangsmyr.se/book-tags/skrivhjalpmedel/" rel="tag">skrivhjälpmedel</a>, <a href="http://www.frangsmyr.se/book-tags/tre-akt/" rel="tag">tre akt</a>, <a href="http://www.frangsmyr.se/book-tags/akt-3/" rel="tag">akt 3</a>
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com