fbpx

Skrivtips

Skrivtips för författare

Jag har sållat Internet efter användbara skrivtips genom åren och har byggt ett litet bibliotek till dej. Jag har hittat en fantastisk mängd skräp men även snubblat över guldkorn här och där och varje gång jag hittar bra grejer tipsar jag om dem här. För att underlätta lite för dej som letar efter bra tips om skrivande tipsar jag om bra böcker, youtube-klipp och länkar till sidor med användbart material här. Vissa är toppen, andra är sådär men alla har lärt mej nånting jag tagit med mej i mitt eget skrivande.

Read’em and weep:  (eller bara läs dem, att gråta är inget krav)

Tips från Save the Cat:
Hör du också till oss som älskar Save the Cat? I så fall har jag ett bra tips till dej. Hör du till dem som ännu inte upptäckt Save the Cat, kolla in det här i så fall och när du läst det så är det ett bra tillfäll att köpa boken.
Ditt viktigaste kapitel:

Stephen King:
Hittade precis den här bilden på Pinterest och kunde inte låta bli att tipsa om Stephen Kings tips om skrivande.

För dej med tveksam karaktär:
Om du, precis som jag, har vissa karaktärsdrag som gör det svårt att verkligen sitta kvar på stolen och skriva när du sätter dej för att skriva har jag hittat ett praktiskt litet verktyg. The tomato timer: https://tomato-timer.com/
Du skriver helt enkelt in hur lång tid du ska sitta och sen tillåter du inte dej själv att sluta skriva innan timern ringer.

Writers Digest:
Har du inte läst Writers Digest föreslår jag att du gör allt du kan för att få tag på den på en gång. Bästa tidningen för författare. Lättaste sättet att få tag i den är att beställa den online. Men även hemsidan har massa matnyttigt, som den här länken om bästa sajterna för författare: https://www.writersdigest.com/online-editor/websites-for-writers-19-sites-with-great-writing-advice

Att förstå Show don’t tell:
Efter att ha hört uttrycket Show don’t tell, eller den svenska motsvarigheten, Gestalta, så förstod jag det på riktigt för första gången när Janice Hardy förklarade det i sin bok: Understanding Show, Don’t tell: And really getting it.
Leta upp boken på någon online handlare och titta till hennes hemsida: Fiction University. Du kommer inte ångra dej.
http://www.janicehardy.com/p/writers.html

Inspiration i filmens värld:
Ibland behöver man se en film om författare och då kan man hitta bra förslag här.
http://www.frangsmyr.se/filmer-om-forfattare/

Snowflake metoden.
Första gången jag hörde talas om att det fanns metoder för att skriva böcker snubblade jag över den här:
https://www.nownovel.com/blog/understanding-snowflake-method/

Save the cat!
En fantastiskt bra bok för att förstå vilka delar en historia behöver.
https://www.adlibris.com/se/bok/save-the-cat-9781932907001

Kurt Vonneguts shapes of stories.
Ett helt underbart klipp där han förklarar grunden till historieberättande. Finns i lite olika varianter och olika längder. Jag tar rollen som langare och länkar till ett av de kortare så fastnar ni sen och tittar på de längre.
https://www.youtube.com/watch?v=KBIogLNFkV8

NoFilmSchool:
Ok, så varför rekommendera en filmsida på en sida om skrivtips? Jo, har du inte varit inne på Noilmschool’s sida än så är det dags att du börjar använda den. Det finns hur mycket som helst att lära från skrivandet om film när du skriver böcker så följ länken nedan och skicka gärna tillbaka kommentarer om de bästa artiklarna du hittar. (Testa kontaktsidan här på frangsmyr.se)
https://nofilmschool.com/topics/screenwriting

Stephen Kings Att Skriva:
Helt ärligt så håller jag inte med om att den här boken är så fantastisk när det gäller tips och tricks för skrivande men jag älskar Stephen King och blir bara så inspirerad av att läsa om hur det gick till när han fick bokkontrakt och hur han lägger upp sitt skrivande varje dag.
https://www.adlibris.com/se/bok/att-skriva-en-hantverkares-memoarer-9789100169947

The Writers Journey:
En klassiker för skrivande folk. Finns så mycket att lära av den här boken att jag inte vet var jag ska ska börja. Läs den bara!
https://www.adlibris.com/se/bok/the-writers-journey-9781932907360

http://www.boktoppen.com

The Script Lab:
Se kommentar om NoFilmSchool ovan. The scriptlab är en riktig guldgruva för alla som skriver. Oavsett om det är till film eller böcker.
https://thescriptlab.com
Jag tror inte att du kommer bli besviken. Kolla in den här artikeln till exempel och de olika stadierna av en karaktärs utveckling:
https://thescriptlab.com/features/screenwriting-101/10320-the-six-stages-of-character-development-in-screenplays/

Elizabeth Gilberts roliga TED talk som alla författare/blivande författare borde se:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=86x-u-tz0MA

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com